15/9/08

ΔΗΜΟΣ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ: Το Αετοχώρι

Χάρτης με το μονοπάτι απο το Αετοχώρι - στην κορυφή Κορφούλα του Πινόβου.

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική στο χωριο.

Αγιογράφηση στο εσωτερικό του ναού.

Η εκκλησία του Α. Δημητρίου στο Αετοχώρι.
Στο βάθος η κορυφή Καλόγερος του Πινόβου.

Το Αετοχώρι είναι το πρώτο χωριό που συναντά ο επισκέπτης ανηφορίζοντας από τη Φούστανη προς την Άνω Αλμωπία, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δήμο Εξαπλατάνου. Απέχει 6,5 χλμ από τη Φούστανη και 18 από τον Εξαπλάτανο. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 680 μ. και ΒΔ του υψώνεται επιβλητικό το όρος Πίνοβο (2156μ.).Το παλαιό όνομα του χωριού ήταν Τούσιανη και κατά την παράδοση προέρχεται από τον Δημήτριο (Τούσης), αδελφό του μητροπολίτη της Νότιας Ιωάννη που τούρκεψε. Ο Δημήτριος, επειδή διαφώνησε με την απόφαση του αδερφού του, έφυγε από τη Νότια και εγκαταστάθηκε με τα κοπάδια του εδώ (βλέπε Νότια, εξισλαμισμός). Το σημερινό όνομα προέρχεται από παλαιότερο οικισμό, τον Αετό, τα ερείπια του οποίου σώζονται ακόμη στον κάμπο, δεξιά του κεντρικού δρόμου.Αξιοθέατο του χωριού είναι η παλιά του εκκλησία, του Αγίου Δημητρίου, με το ψηλό τετραώροφο πυργοειδές καμπαναριό. Χτίστηκε το 1842, όπως τεκμηριώνεται από τη σκαλισμένη σε πέτρα χρονολογία, και είναι τρίκλιτη βασιλική με κλειστό περίστωο. Μέσα στο ναό, πάνω από την είσοδο, υπάρχει η εξής ανορθόγραφη επιγραφή:

Αυτή η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου ειστορήθη εις τον καιρόν του ιερατέβωντος πανιερώτατος μητροπολίτης κυρίω κυρίω Προκοπίου Μογλενών (ακολουθούν ονόματα ιερέων και κοτζαμπάσηδων) δια χειρός Αναστασίου με τα παιδιά μου Βαγγελή Νικολάου, Κωνσταντίνη εκ χωρίου Κρούσεβα 1866.

Η αγιογράφηση, λοιπόν, της εκκλησίας έγινε από οικογένεια λαϊκών ζωγράφων από το Κρούσοβο, η οποία άλλωστε αγιογράφησε όλες τις εκκλησίες της Άνω Αλμωπίας. Ο επισκέπτης θα δει να εκτυλίσσονται σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη, όπως η δημιουργία των Πρωτοπλάστων, η ζωή τους στον Παράδεισο, το αμάρτημά τους, η εκδίωξή τους, και από την Καινή Διαθήκη, όπως η Γέννηση του Χριστού, η Ανάσταση κ.ά. Όλες οι σκηνές υπομνηματίζονται με καλαίσθητες και ευανάγνωστες ελληνικές επιγραφές που κατατοπίζουν πλήρως τον επισκέπτη.Το Αετοχώρι προπολεμικά ήταν μεγάλο χωριό. Το 1945 είχε 1100 κατοίκους. Σήμερα έχει 70 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια πατάτας. Ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα της Νότιας.


http://lyk-exapl.pel.sch.gr/exaplatanos/aetox.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: